Ίδρυμα Ευγενίδου – Πλανητάριο
Στα πλαίσια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Με μια ανάσα: H Ελλάδα κάτω απο τη Θάλασσα» και θέμα την υποβρύχια φωτογραφία, την ελεύθερη κατάδυση και τον ελληνικό βυθό, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ένα ενυδρείο θαλασσινού νερού.
“Κάτω από τον τεράστιο Θόλο του Παλαιού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, τον χώρο «κυκλώνουν» φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων τυπωμένες με ειδικές τεχνικές που δημιουργούν την αίσθηση της τρισδιάστατης αναπαράστασης, ενώ το υπέροχο ενυδρείο στο κέντρο και οι υποβλητικοί ήχοι δημιουργούν στον επισκέπτη την αίσθηση ότι έχει «βουτήξει» στον υπέροχο βυθό των Ελληνικών θαλασσών.”
(Απόσπασμα από το δελτίο τύπου)
Πρόβλημα:
- Κατά την μελέτη της εγκατάστασης, επειδή δεν υπήρχαν επαρκώς διαθέσιμα στοιχεία για την δυνατότητα στήριξης του δαπέδου, διαπιστώθηκε ότι το συνολικό βάρος του ενυδρείου, άνω των 2.500 κιλών, ενδεχομένως να προκαλούσε προβλήματα στην στατικότητα του χώρου.
- Οι διαστάσεις του ενυδρείου καθώς και η διαρρύθμιση των διαδρόμων εντός του κτηρίου απαιτούσαν ειδική μεταφορά του από τον χώρο κατασκευής στον χώρο της εγκατάστασης.
Λύση:
- Πραγματοποιήθηκε η κατασκευή μεγαλύτερης βάσης από τις διαστάσεις του ενυδρείου με σκοπό την κατανομή του ίδιου βάρους σε μεγαλύτερη επιφάνεια δαπέδου. Η νέα βάση επενδύθηκε εξωτερικά δημιουργώντας έναν, περιμετρικά του ενυδρείου, καναπέ για τους επισκέπτες της έκθεσης.
- Προτιμήθηκε η εξολοκλήρου κατασκευή τόσο του ενυδρείου όσο και της βάσης και του λοιπού εξοπλισμού στον χώρο της έκθεσης, ώστε να μην υπάρξει πιθανότητα φθοράς που θα μπορούσε να προξενηθεί κατά την μεταφορά του.
Αποτέλεσμα:
Το ενυδρείο με διαστάσεις 150cmx150cmx60cm με κρυφό σύστημα φίλτρανσης (sump), κρύσταλλα extra clear για άριστη διαύγεια, κρεμαστό φωτισμό τύπου τεχνολογίας led εναρμονίστηκε απόλυτα με τον περιβάλλοντα χώρο. Διακριτικό και ταυτόχρονα επιβλητικό προσδίδει στο χώρο της έκθεσης το υγρό στοιχείο.